Apie šviežiai skrudintą kavą

interviu

Kavos kultūrai ir susidomėjimui šiuo gėrimu Lietuvoje įgauna pagreitį vis dažniau girdime, kaip svarbu šviežiai skrudinti kavą. Ar šviežiai skrudinta kava išties geresnė? Į klausimus atsako VERO COFFEE HOUSE įkūrėjas Darius Vėželis.

Kodėl dabar daug girdime apie kavos skrudinimą?

Nes pati kava, gera ir kokybiška kava, Lietuvoje tapo madinga. Gal tiksliau reikėtų sakyti – norima. Žmonės nori ir ieško geros kavos, šviežios kavos. Visai kaip šviežių daržovių, šviežios duonos, taip ir kavos – paskutinio derliaus ir neseniai skrudintos. Duonos juk irgi norisi ką tik iškeptos? Tarp šviežiai  paruoštų produktų ir ilgai stovėjusių lentynose – didžiulis skirtumas.

Ar galite trumpai papasakoti, kaip skrudinamos kavos pupelės?

Nors etiopai dar ir dabar skrudina kavą keptuvėse, iš esmės  tai  sudėtingas procesas, jo metu gerą kavą galima ir sugadinti. Geras skrudintojas išgauna visus kavos gimtinės aromatus, štai todėl vienos kavos pupelės turės uogų poskonį,  o  kitos  –  karamelės.  Tas  pačias  kavos  pupeles  galima paskrudinti stipriau, kitas silpniau – čia jau nuo skonio priklauso.  Jei  trumpai,  šiuolaikiniame  pasaulyje  naudojami skrudinimo aparatai. Yra trys pagrindiniai skrudinimo būdai:  būgninis,  kai  kava  skrudinama  nedideliais  kiekiais nuolat besisukančiame būgne; centrifuginis skrudinimas ir galiausiai  –  pramoninis  skrudinimas  itin  aukštoje  600 °C temperatūroje, kai skrudinama iki 4 500 kg kavos pupelių.

Tai kaip skrudintą labiausiai mėgsta lietuviai?

Dabar vyrauja itališko skrudinimo kavos tendencijos, kai kava realiai yra perskrudinta ir jos skonyje vyrauja kartumas.  Tačiau  laikui  bėgant  ši  tendencija  keičiasi,  mes taip pat  siūlome  vidutinio  skrudinimo  kavos  pupeles,  nes  manome,  kad  vidutiniškai  skrudintoje  kavoje  galima  atrasti platesnę skonių ir aromatų paletę.

Kuo šviežiai skrudinta kava skiriasi nuo įprastos, vakuumuotos kavos?

Na, pradžioje visa kava yra šviežiai skrudinta. Tačiau yra įvairių kavos pupelių ir maltos kavos pakavimo formų. Populiariausios: vakuuminė pakuotė arba pakuotė su atbuliniu vožtuvu, kad nepatektų oras. Idealiausias laikas šviežiai kavai suvartoti yra iki 3 mėnesių po skrudinimo. Vėliau kava po truputį netenka savo skoninių ir aromatinių savybių.

Kaip galėtume atpažinti, kad kava skrudinta šviežiai?

Pagrindinis dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra gamintojo informacija ant pakuotės. Ji visada informuos, kada kavos  pupelės  buvo  skrudinamos  ir  supakuotos. Uostydami kavą užuodžiate skrudintus sūrius žemės riešutus, svogūnus,  pupeles,  duonos  plutą,  bulves,  degėsius ar pelenus? Tokie aromatai dar prieš plikant kavą perspėja,  kad  jos verčiau negerti. Gera ir kokybiška kava kvepia vaisiais, riešutais, šokoladu, karamele, uogomis… Svarbiausia, kad kava būtu subalansuota ir skoninės  savybės  bei  aromatai  derėtų tarpusavyje. Kavoje turėtų būti juntamas tiek saldumas, tiek  kartumas  bei  rūgštelė, o gėrimo  poskonis  –  malonus, ilgai išliekantis.

Dėl ko žmonės labiausiai nustemba, pamatę, kaip skrudinama kava?

Patys skrudinti kavą pradėjome 2013 metų gegužę, tad su kavos skrudinimo procesu jau spėjome supažindinti ne vieną kavos mėgėją. Dažniausiai žmonės nustemba pamatę… žalias kavos pupeles ir tai, kaip skrudinta kava ragaujama.

Kaip skrudinama kava galima užėjęs į kavos namus Kaune „Vero Coffee House“ (Maironio g. 7) ir Vilniuje „Centro pasaže“ (Gedimino pr. 16).

Kavos srautas